2010. szept. 25.

Felhívás aláírások gyűjtésére

A "Brassai Sámuel Elméleti Líceum" épület-problémája megoldásának érdekében az iskola vezető tanácsa egy nyílt levelet bocsátott ki. Ehhez a levélhez támogatók aláírására van szükség. 

Figyelem! Ön is támogathat, hovatartozásától, lakhelyétől, anyanyelvétől függetlenül. Ha egy magyar állami iskola megmaradása mellett van, kérjük írja alá az említett nyílt levelet. Az aláírásra két lehetőség van: 


1. A nyílt levél elolvasható, aláírható a Brassai Sámuel Elméleti Líceum titkárságán, 9 és 15 óra között, hétfőtől péntekig. Ha megteheti, kérjük, hogy a nyílt levelet az iskola titkárságán írja alá. Címünk: Kolozsvár, B-dul 21 Decembrie 1989, 9-es szám.


2. A dokumentum digitálisan is aláírható ide kattintva.


Tiszteletteljes kérésünk az lenne, hogy nyílt levelünket csak egyszer írja alá; tehát vagy az iskola titkárságán, vagy az interneten, sosem mindkét helyen (mivel a dupla aláírás próbálkozásunkat hiteltelenítené).


Támogatását előre köszönjük!
A Brassai Sámuel Elméleti Líceum vezető tanácsa.


A nyílt levél tartalma alább olvasható:



Meddig adjuk fel a magyarságunkat?


Tisztelt címzett,

Sorin Apostu polgármester,

László Attila alpolgármester,

Anca Cristina Hodorogea Kolozs megyei főtanfelügyelő,

Péter Tünde Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes,


Jelen tiltakozás kezdeményezője a Brassai Sámuel Elméleti Líceum vezetősége, tanári kara és diákjai. Célja: megfelelő épületet biztosítani az itt tanulók számára és ehhez megfelelő támogatást kérvényezni az illetékes hatóságoktól. Mert megengedhetetlen, hogy egy magyar állami iskola megszűnjön. Mert elfogadhatatlan a hatóságok érdektelensége.

Tíz éve folyik a Brassai Sámuel Elméleti Líceum körül a találgatás, azóta működik ugyanis az iskola az Unitárius Egyház tulajdonába visszaszolgáltatott épületben. Az egyház beindította saját iskoláját, s emiatt az állami iskolának a folyamatosan visszaigényelt termek miatt egyre kevesebb tanterem jut.

Már korábban is jeleztük, hogy gondjaink vannak, írásos beadványainkat eljuttattuk mind a kolozsvári RMDSZ-hez, mind a helyi önkormányzathoz és a tanfelügyelőséghez, de az érdekvédelmi szervezetek elutasították segítségkérésünket, mivelhogy a helyzet megoldását csupán a két iskola egyesülésében látják. Ezt azonban egyik iskola sem tartja megfelelő megoldásnak. A helyzetet megoldandó, olyan közös határozat fogalmazódott meg, melyben az egyház és mindkét iskola közösen lép fel annak érdekében, hogy a Brassai Sámuel Líceum egy hagyományainak és tekintélyének megfelelő épülethez jusson.

Az Unitárius Egyház 2010 áprilisában felajánlotta s írásban beleegyezett abba, hogy a Brassai átköltözzék az Ókollégium épületébe, ahol jelenleg a Victor Babeş Líceum működik. Ezt viszont a polgármesteri hivatal még mindig nem hagyta jóvá.

Mi, az alulírottak, felkérjük Önöket, hogy sürgősen orvosolják ezt a helyzetet. A Brassai Sámuel Elméleti Líceumnak joga van egy, a hagyományainak és tekintélyének megfelelő épülethez. A közel 600 diáknak joga van az általa választott tanintézményben, anyanyelvén és, az eddig megszokott, megfelelő körülmények között tanulni.

Tisztelettel,
Kósa Mária, igazgatónő
Iszlai Enikő, aligazgatónő
Kassay Ildikó, tanár
Péter Rozália, tanár
Nagy Emese, tanár
Vajnár János-Zsolt, tanár
Hăşmăşan Judit, tanár
Bagaméri Noémi, diáktanács elnök





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése