2010. szept. 25.

RMDSZ beadvány

Iskolánk, a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceumnak az RMDSZ elnökéhez, Markó Bélához címzett, az iskola helyzetével kapcsolatos beadványát Czika Tihamér SZKT tag, a Szabadelvű Kör alelnöke olvasta fel és ismertette az RMDSZ Szövetségi Képviselőinek Tanácsának (SZKT) 2010 szeptember 25-én megtartott ülésszakán.


A beadvány tartalma:


RMDSZ

Markó Béla elnök úr figyelmébe

Tisztelt Elnök Úr!

A kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum 22 osztálya jelenleg 13 osztályterembe szorult, 4 termet a román tannyelvű Victor Babeş Líceum bocsájtott rendelkezésünkre ez év szeptember 10-én, a megyei főtanfelügyelő közbenjárására. Az Unitárius Egyház július 6-án és szeptember 23-án keltezett leveleiben újabb két osztályterem kiürítését kéri 2010 október 1-ig. Mindezek következtében október 1-től iskolánkban gyakorlatilag lehetetlenné válik az oktatás.
A Victor Babeş Líceum által használt épületnek a tulajdonjogát az Erdélyi Unitárius Egyház 2009-ben visszakapta, és írásban értesített, hogy a Brassai elköltözése esetén iskolánk IX- XII. osztályos felső tagozata ettől a tanévtől oda átköltözhetik. Ehhez azonban az kellene, ha a helyi tanács határozatot hozna a két iskola elköltöztetésére.

Problémánkat 2004 óta öt beadványban is jeleztük a Kolozs megyei RMDSZ-nek, de sem írásos választ, sem a helyzetünket megoldó konkrét megoldási javaslatot nem kaptunk. Szeretnénk megjegyezni, hogy 2004 óta a miénkkel hasonló helyzetben lévő Coşbuc Líceum számára új kollégiumi épületet emeltek a Petőfi utcában, az Unitárius Egyház ingatlanából az idén új, emeletes épületbe költöztették az Albă ca Zăpada Óvodát, az Inocenţiu Micu Líceum a visszaszolgáltatott régi épületéből a Ion Lupaş iskolába költözhetett.

Lévén, hogy a Kolozs megyei érdekvédelmi szervek és illetékes hatóságok képtelenek a helyzetet megoldani, iskolánk megmaradása és a közel hatszáz diákunk megfelelő tanulási körülményeinek biztosítása érdekében, tisztelettel, az RMDSZ Szövetségi Képviselői Tanácsához, személyesen pedig Elnök Úrhoz fordulunk. Kérjük látogasson el Kolozsvárra, közvetítsen a felek között, segítsen, hogy Kolozsvár a nagy múltú és hírnevű iskolája megfelelő épületben működhessen tovább.

A Brassai Sámuel Elméleti Líceum vezető tanácsa:
Kósa Mária, igazgatónő
Iszlai Enikő, aligazgatónő
Kassay Ildikó, tanár
Péter Rozália, tanár
Nagy Emese, tanár
Vajnár János-Zsolt, tanár
Hăşmăşan Judit, tanár

A Brassai Sámuel Elméleti Líceum szülői bizottsága nevében
Dr. Prezensky István

A Brassai Sámuel Elméleti Líceum diáktanácsa nevében
Bagaméri Noémi, diáktanácselnök

A Pro Brassai Egyesület nevében
Fogarasi Emese
Székely Zsófia


Kolozsvár, 2010. szeptember 24. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése