2010. nov. 29.

Erőss Zsolt a Brassaiban

 Zsúfolásig megtelt a Brassai Sámuel Elméleti Líceum biológia laboratóriuma, november 25-én, délelőtt 11 órakor. Nem is csoda, hiszen iskolánk volt diákja, Erőss Zsolt lebilincselő előadását hallhattuk.
A világ legmagasabb hegyeinek meghódítója, ő az első magyar, aki megmászta a Mount Everestet, hegyekről, a hegymászás szépségeiről, illetve veszélyeiről, saját élményeiről beszélt a szép számban összegyűlt, érdeklődő diákoknak.
Az expedíciókon készült képek elkalauzoltak bennünket is soha nem látott, különleges helyekre, gyönyörű tájakra, az örök jég birodalmába, a hatalmas gleccserek világába.
Láthattuk, hogy a hegymászás arra is jó, hogy nem mindennapi kultúrákat, távoli vidékeket,, életformákat és rendkívüli helyzeteket ismertet meg az emberrel. Célokat ad, személyiséget formál. Ugyanakkor fejleszti a mozgáskészséget és a mentális kreativitást is. Egy tudatos életforma, ahol fontos az ön- és környezetismeret.
Az előadás közben már kötetlen beszélgetés alakult ki Erőss Zsolt és a diákok között. A hegymászó kérdezett, a tanulók pedig szívesen válaszoltak. Minden jó válasz egy képeslapot ért. Így megtudhattuk, hogy mi a gleccser, ki mászta meg először a Mount Everestet, melyik a Himalája legveszélyesebb csúcsa és mi történt a tátrai szilveszteri túrán.
Az előadás végén a diákok kérdéseket tehettek fel, amelyekre Zsolt készségesen válaszolt. Ugyanakkor minden résztvevőt megajándékozott egy- egy dedikált képeslappal.
Köszönet Veres Ágnesnek, az Erdélyi Kárpát Egyesület titkárának, a Gyopár főszerkesztőjének, hogy segített ennek az előadásnak a megszervezésében.
S nem utolsó sorban köszönet Erőss Zsoltnak ezért a maradandó, élménydús előadásért. Várjuk vissza iskolájába, iskolánkba!

Vremir Magdolna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése